Vážený pán minister hospodárstva SR

od autora: | 28. marca 2020

Nadväzne na Vaše odporúčanie uvedené na Vašom fb profile, kontaktujeme Vás cestou mailu.

Úvodom sa krátko predstavíme.

Sme profesijná organizácia taxislužieb Slovenska.

Zastrešujeme desiatky slušných, moderných, cenovo korektných a proklientsky orientovaných taxi friem z celého Slovenska, z každého kraja i okresného mesta.

Našim členom je napr. Hopin, Taxi Bratislava, Caribic, Fun Taxi Bratislava, In Taxi Banská Bystrica, Moje Taxi Nitra, Eko Taxi Prešov, Vip Taxi Košice, Fun Taxi Žilina, Vip Taxi Bardejiv a mnohé ďalšie.

Sme jedinou reprezentatívnou celoslovenskou taxi organizáciou. 

Spolu zastupujeme vyše 10.000 taxikárov, ktorí sú v tejto situácii doslova existenčne ohrození. 

Na Slovensku je cca 20 tisíc fyzických osôb s oprávnením zarábať si na živobytie ako vodiči taxi. Spolu s rodinami a ďaľšími naviazanými osobami (dispečerky a ich rodiny, ďaľší zamestnanci a subdodávatelia a ich rodiny), je to viac ako 100 tisíc ľudí bez tržby, bez príjmu, bez živej koruny, ale so strachom z dopadov korony.

A to nevravím o ďaľších zasiahnutých skupinách živnostníkov a podnikateľov a ich rodiny.. (Reštaurácie, Hotely, Kaderníčky, Maloobchod a mnohé ďalšie služby a maloobchod).

Nie každy vie a môže prekvaltovať na eshop alebo internetové služby.

My zákazníka neuspojíme keď ho virtuálne odvezieme domov, ale fyzicky ostane trčať na mieste. A dopyt tu je. Aj verejný záujem. Kto ma voziť ľudí z prvej línie ? Zdravotnícky personál k pacientom, novinárov do redakcií, politikov na rokovania, hasičov a policajtov do služby a zo služby… atď atď..

Spolu je dotknutých opatreniami proti pandémii isto viac ako milión občanov SR. 

Väčšina z nich nemá žiadne rezervy, žiadnu hotovosť, len záväzky, dlhy a povinnosti.

A novú vládu, na ktorú sa spoliehame.

A nového ministra hospodárstva, ktorého na kolenách prosíme, aby konečne a urýchlene vláda zakročila a nenechala svijich občanov a voličov umrieť nie na vírus, ale od hladu alebo z beznádeje.

Nechcem dramatizovať, ale situácia je veľmi vážna. 

Vieme ako to chodí, máme tiež svoje skúsenosti, ja napríklad som vyše 10 rokov pôsobil ako riaditeľ AZZZ SR, sociálneho partnera vlády a člena tripartity. Poznám pracovne p. Mihála, aj Vás. Som viceprezidentom Slovenského živnostenského zväzu a prezidentom Asociácie TAXI SR, za ktorú Vám píšem.

Prosím Vás, pán minister, ste skúsený ekonóm aj dlhoročný politik, viete ako to nielen u nás, ale i v EU chodí. Vytvorte nám prosím priestor, vypočujte si nás, prediskutujme to a spravme rýchlo kroky na upokojenie situácie. Ľudia sú zúfalí.. Mám info z terénu a zo všetkých regiónov. A nielen z brandže taxi. 

Chceme byť konštruktívni, chceme Vám byť partnerom pri zvládnutí tejto náročnej situácie.

Uz vyše 2 týždne nemôžme vôbec robiť a mesiac dozadu klesla robota tak dole, ešte pred zákazom, že nemajú taxikári žiadne rezervy, navyše aj január a február boli ešte slabšie mesiace ako obvykle, po iné roky.

Taxikári sú na tom ale ozaj zle. A to aj kvôli situácii, ktorá tu nastala po príchode zahraničných globálnych platforiem, ktoré zdevastovali trh. Viem, že teraz sa posúvam na tenký ľad, lebo ste vraj fanúšikom týchto platforiem, ale ubezpečujem Vás, že isto trochu upravíte svoj názor, keď Vám odprezentujeme zoznam neférových až protiprávnych postupov, ktore oberajú SR o dane a financie celkovo a oberajú SR o vážnosť a občanov SR o dôveru v spravodlivý, efektívny a právny štát. Ale to je na inú diskusiu, v inom vhodnejšom čase.

Dovoľujeme si Vám, Vážený pán minister, zaslať návrhy ekonomických a sociálnych opatrení Asociácie TAXI SR na elimináciu dopadov opatrení proti šíreniu pandémie.

Ak by ste sa na to mohli pozrieť a neskončí to v koši, budeme Vám vďační.

Diskutujme o detailoch, vyargumentujme si to, a predstavme si navzájom názory a návrhy riešení v tejto oblasti 

Prídeme radi kedykoľvek a kamkoľvek s cieľom pomôcť vyriešiť túto galibu. Budeme počúvať Vás, tiež vysvetlovať naše postoje a rozhodne to spolu posunieme a rozhýbeme a ľudí na Slovensku upokojíme.

Sme k dispozícii, či telefonicky alebo osobne. 

Ďakujem za Váš čas.

Braňo Masar, prezident ATX SR

0903 533 311

www.atxsr.sk

Vyhlásenie ATX SR :

Podporujeme kroky Slovenského Živnostenského zväzu na podporu a záchranu živnostníkov, malých podnikateľov a SZČO, kam patríme aj my taxikári, združení v Asociácii TAXI SR.

Veríme, že Vláda SR urgentne prerokuje a schváli nevyhnutné konsolidačné opatrenia zamerané na elimináciu dopadov pandémie najmä na malých podnikateľov, ktorí sme najviac zraniteľní. Podnety sú obsiahnuté v návrhoch SŽZ, ako i ostatných podnikateľských organizácií.

My sme neostali bokom a navrhujeme zamerať sa na realizácu opatrení rámcovo popísaných v nasledovných bodoch.

1. Odpustiť SZČO a malým firmám odvody a dane počnúc marcom až do skončenia obmedzení;

2. Prerušiť bežiace a nezačínať nové konania o exekúciách, vymahaní pohľadávok a dražbách;

3. Vytvoriť štátny fond na úhradu splátok úverov, leasingov, pôžičiek a hypoték, z ktorého by sa uhrádzali tieto záväzky SZČO a firiem stopnutých vo svojej činnosti pre krízu pandémie, resp. obmedzených vo svojej činnosti a postihnutých dramatickým znížením dopytu spôsobeným karanténnymi opatreniami;

4. Preplácať aj náklady týchto podnikateľov na prenájmy priestorov, energie, služby, telefóny a internet a iné s podnikaním súvisiace náklady, a za týmto účelom poskytnúť.podnikateľom zálohu vo výške najmenej 2.500 €, ktorá sa zúčtuje do 60 dní po ukončení platnosti opatrení;

3. Odpustit SZČO a malým podnikom / refundovať cez zálohu platby za energie, služby, tel., a iné s bývanim súisiace naklady;

4. Každej SZČO poskytnúť v rámci kompenzácie ušlej tržby mesačnú dotáciu v sume cca priemernej mzdy (cca 1.000 €) na potraviny, lieky a drogeriu a iné pre život nevyhnutné tovary a potreby;

5. Dočasne zastropovať v rámci solidarity s osobami najviac postihnutými kompenzačnými opatreniami všetky starobné a iné dôchodky na určitej sume, napr. v hodnote priemernej mzdy, cca 1000 €, a tiež z dôvodu, aby Sociálna poisťovňa ľahšie zvládla tlak kompenzačných opatrení;

6. Dočasne zastropovať platy verejných činiteľov (zákonodárna, súdna, výkonna moc, územna samosprava, atd …) na hranici priemernej mzdy, cca 1000 €/mesiac.

7. Bankám, Leasingovým a Úverovým spoločnostiam uloziť povinný odklad / posun splátok vsetkych úverov, a to najmenej do konca roka 2020, na základe žiadosti dlžníka; 

8. Firmám, ktoré prevádzkujú taxi dispečingy nahradiť ušlú tržbu, a to kľúčom podla počtu pripojených spolupracujúcich vodičov kompenzačnou dotáciou alebo podľa tržieb za rovnaké obdobie minulého roka.

ATX SR